Każda żywność z opisem ‘eko’ jest ekologiczna – mit
Niestety opis EKO często stosowany jest jako chwyt reklamowy i nie zawsze oznacza żywność ekologiczną. Żywność ekologiczna musi posiadać na opakowaniu ważne certyfikaty. Są one kontrolowane, a za ich nieprzestrzeganie na producentów nakładane są surowe kary. Dlatego warto szczegółowo analizować zawartość etykiet umieszczanych na produktach, które kupujemy.Produkty ekologiczne to jedynie owoce i warzywa – mit
Do żywności ekologicznej zaliczamy nie tylko uprawy roślin, czyli warzywa, owoce czy zboża, ale również produkty pochodzenia zwierzęcego, jak mleko i produkty z niego przygotowywane, jaja czy mięso. Do ekologicznych produktów zaliczamy więc wszystkie produkty, które pochodzą z płodów rolnictwa ekologicznego.Żywność ekologiczna jest smaczniejsza – fakt
Mimo że owoce oraz warzywa z upraw ekologicznych są mniejsze i z naturalnymi defektami, to są smaczniejsze. Lepszy aromat oraz smak eko żywności zawdzięczamy dłuższemu procesowi dojrzewania, dzięki temu mają w sobie znacznie mniej wody, a za to więcej suchej masy. Smaczniejsze są również eko produkty pochodzenia zwierzęcego jak mięsa, mleko czy jaja.Żywność ekologiczna jest zdrowsza – fakt
Dzięki temu, że pochodzą z upraw ekologicznych, pozbawionych sztucznych nawozów i pestycydów, nie są narażone na ich działanie. Produkty ekologiczne nie zawierają również antybiotyków oraz wielu innych związków, które powodują wiele uczuleń i alergii. Mają za to więcej witamin A, E, D i soli mineralnych, w tym żelaza, wapnia i fosforu.Produkty ekologiczne są trudno dostępne – mit
Obecnie certyfikowaną żywność ekologiczną możemy dostać nie tylko w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością, ale również w marketach, dyskontach, a czasami nawet na targowiskach. Jest więc ona dostępna dla każdego, nawet w mniejszych miejscowościach.Żywność eko jest droższa – fakt
Żywność ekologiczna jest nieco droższa w stosunku do żywności produkowanej metodami konwencjonalnymi. Wynika to z faktu, że uprawa roślin z zastosowaniem metod ekologicznych daje o ok. 20 proc. niższe plony a wydajność produkcji zwierzęcej, w szczególności mięsa i mleka jest także znacząco niższa. Pamiętajmy jednak, że wyższa cena żywności ekologicznej rekompensowana jest jej jakością, co przekłada się bezpośrednio na smak i wpływ na zdrowie.
Przy transportowaniu warzyw i owoców stosuje się zwykle profesjonalny sprzęt izotermiczny. Wykorzystanie izotermicznych środków transportu pozwala dostarczyć produkty do miejsca docelowego w odpowiednim stanie oraz zapewnić im maksymalną przydatność do spożycia po umieszczeniu w chłodni.