Najnowsze artykuły, ciekawostki etc.

Produkcja ekologiczna – na czym polega?

Produkcja ekologiczna – na czym polega?

Zasady ekologicznej produkcji objęte są regulacją prawną od lat 90. XX wieku. Najważniejszymi wyróżnikami tego sposobu upraw są:

  • odrzucenie organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO),
  • powrót do nawozów naturalnych,
  • eliminacja chemicznej ochrony roślin przed szkodnikami i zastępowanie ich biologicznymi metodami ich ograniczania,
  • odchwaszczanie mechaniczne, czyli ręczne oraz maszynowe.

Warto również dodać, że aby produkty uprawiane w sposób ekologiczny wprowadzić na rynek, gospodarstwo musi zgłosić się do krajowego systemu kontroli. Tym samym zobowiązuje się ono do:

  • przestrzegania ekorolniczych standardów UE,
  • poddania przedsięwzięcia kontroli prowadzonej przez upoważnioną jednostkę certyfikującą,
  • dokumentowania stosowanych środków oraz działań produkcyjnych.

Jeśli wszystkie z wymaganych kryteriów ekologicznego rolnictwa są spełnione, producent otrzymuje certyfikat zgodności z wymogami. Dotyczy to zarówno rolników, jak i przetwórców ekologicznych płodów rolnych, hurtowni rozprowadzających eko-produkty czy importerów ekologicznych artykułów rolno-spożywczych.

Pozostałe aktualności

 eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based

eFORUM FoodFakty - Strategie Plant-based

Nowe mieszanki warzywne

Nowe mieszanki warzywne

Targi IFFA we Frankfurcie

Targi IFFA we Frankfurcie

Image