Zasady ekologicznej produkcji objęte są regulacją prawną od lat 90. XX wieku. Najważniejszymi wyróżnikami tego sposobu upraw są:
- odrzucenie organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO),
- powrót do nawozów naturalnych,
- eliminacja chemicznej ochrony roślin przed szkodnikami i zastępowanie ich biologicznymi metodami ich ograniczania,
- odchwaszczanie mechaniczne, czyli ręczne oraz maszynowe.
Warto również dodać, że aby produkty uprawiane w sposób ekologiczny wprowadzić na rynek, gospodarstwo musi zgłosić się do krajowego systemu kontroli. Tym samym zobowiązuje się ono do:
- przestrzegania ekorolniczych standardów UE,
- poddania przedsięwzięcia kontroli prowadzonej przez upoważnioną jednostkę certyfikującą,
- dokumentowania stosowanych środków oraz działań produkcyjnych.
Jeśli wszystkie z wymaganych kryteriów ekologicznego rolnictwa są spełnione, producent otrzymuje certyfikat zgodności z wymogami. Dotyczy to zarówno rolników, jak i przetwórców ekologicznych płodów rolnych, hurtowni rozprowadzających eko-produkty czy importerów ekologicznych artykułów rolno-spożywczych.