Serwis wykorzystuje pliki cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.
x
logo
LOADING...

Aktualności

Otwarcie nowego zakładu w Łomży

Wraz z końcem maja bieżącego roku odbyło się otwarcie nowego zakładu firmy P.P.U.H ROGOWSKI. Inwestora Andrzeja Łukasika zapraszało wiele samorządów. Przedsiębiorca postawił jednak na Łomżę. Jak sam mówi: „Wiedziałem, że muszę to zrobić właśnie w Łomży”. Nowy obiekt zgody z wszelkimi systemami Marka ROGOWSKI działa na rynku już od ponad…

Czym jest FMCG?

Choć FMCG dla większości z nas jest tajemniczo brzmiącym skrótem, to mniej lub bardziej świadomie każdego dnia korzystamy z grupy produktów, wliczających się do tego pojęcia. Czym jest FMCG? Kto jest liderem na rynku w tym sektorze? Tego dowiesz się, czytając nasz najnowszy artykuł.

Jak jedzą Polacy?

Każdy konsument powinien mieć świadomość, że to co jemy, wpływa na całe nasze życie oraz zdrowie. Przeciętny Polak twierdzi, że dobrze się odżywia. Zdaniem dietetyków jednak lepsi jesteśmy w teorii niż w praktyce. Jakie mamy nawyki żywieniowe i co najczęściej jemy? W dzisiejszym wpisie odpowiemy na te pytania. Czego jemy…

Rodzaje opakowań stosowanych w przemyśle spożywczym

Opakowania żywności to wyroby przeznaczone do umieszczania w nich towarów spożywczych. Ich podstawowym zadaniem jest ochrona żywności przed zepsuciem oraz zwiększenie walorów higienicznych i estetycznych towarów. Pasty warzywne, farsze czy produkty mrożone – wszystko musi być odpowiednio zapakowane. Jakie są więc rodzaje opakowań? W dzisiejszym wpisie odpowiemy na to pytanie….

4 przepisy, w których pasta pesto podkreśli smak dania

Pasta pesto to bardzo wdzięczny dodatek do różnorodnych dań. Pasuje zarówno do makaronu, risotto, jak i do mięsa. W dzisiejszym wpisie podamy 4 przepisy, w których pasta pesto świetnie podkreśli smak dania. Przepisy te będą świetną inspiracją dla firm przygotowujących dania typu convenience. Warto również dodać, że nasze pesto nie…

Jakie warzywa do szaszłyków są najlepsze?

Polacy kochają grillować, do tego stopnia, że niektórzy określają tę czynność jako nasze hobby narodowe. Na tej pasji korzysta przemysł spożywczy, na półkach sklepowych bez problemu znajdziemy gotowe dania na grilla dla osób lubiących mięso, jak i w wersji wegetariańskiej. Jedną z ulubionych potraw tej drugiej grupy są szaszłyki. To…

Globalne trendy, które wpłyną na polskie firmy spożywcze

Na rynku spożywczym, podobnie jak w każdej branży, możemy zauważyć trendy, które wyróżniają się na tle innych. Jakie obecnie preferencje mają konsumenci? Które trendy będą dyktować kierunek dla polskich firm spożywczych? W naszym artykule znajdziesz 3 najważniejsze trendy ostatnich lat.   Dania convenience – idealne dla tych, co żyją szybko…

Warzywa od lokalnych dostawców- dlaczego warto zamawiać?

Bezpowrotnie mija moda na fast foody i niezdrową żywność. Od kilku lat rośnie za to świadomość tego, co jemy oraz jakie jest pochodzenie produktów spożywczych. Jest to szczególnie ważne w przypadku świeżych warzyw, które służą do przygotowania podstawowych posiłków i których jakość ma kluczowy wpływ na smak potrawy. Z kolei…

Żywność ekologiczna – fakty i mity

Owoce, pasty warzywne czy warzywa do szaszłyków – wszystko eko. Tylko co to znaczy? Żywność ekologiczna to taka, która produkowana jest metodami rolnictwa ekologicznego, które nie stosuje nawozów sztucznych oraz pestycydów. Mają one zapewnić ochronę zdrowia społeczeństwa, a także środowiska. Czy powinniśmy kupować jedynie żywność ekologiczną i na niej opierać głównie…

W jakich warunkach powinno się transportować warzywa i owoce?

Produkty świeże, czyli warzywa i owoce, to towary zaliczane do szybko się psujących. Są one wrażliwe na temperaturę, wilgoć, światło, tlen, jak i uszkodzenia mechaniczne. Z tego powodu wymagają zachowania szczególnych warunków transportu oraz przechowywania. Jak transportować świeże produkty?   Warunki temperaturowe – przechowywanie warzyw i owoców w chłodni Warzywa…

This website is using cookies
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue using the site, we\'ll assume that you are happy to receive all cookies on this website.
x