Serwis wykorzystuje pliki cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.
x
logo
LOADING...

Warzywa od lokalnych dostawców- dlaczego warto zamawiać?

warzywa od lokalnych dostawców

Bezpowrotnie mija moda na fast foody i niezdrową żywność. Od kilku lat rośnie za to świadomość tego, co jemy oraz jakie jest pochodzenie produktów spożywczych. Jest to szczególnie ważne w przypadku świeżych warzyw, które służą do przygotowania podstawowych posiłków i których jakość ma kluczowy wpływ na smak potrawy. Z kolei farsze warzywne i warzywa marynowane pozyskiwane ze sprawdzonego źródła są niezbędnym dodatkiem m.in. do dań garmażeryjnych oraz przetworów mleczarskich. Dlatego warto postawić na lokalnych dostawców tych produktów.

 

Menedżerowie restauracji, czy zakładów mięsnych lub mleczarskich nie zawsze są w stanie w stu procentach ocenić, które warzywa oraz przetwory warzywne mają najwyższą jakość, a także czy są one świeże i wolne od chemii. Ponadto w natłoku obowiązków często po prostu nie mają na to czasu. Tymczasem to, jak smakuje danie, zależy nie tylko od przepisu, czy talentu kucharza, ale wynika również z tzw. łańcucha dostawy, czyli drogi, jaką pokonuje żywność oraz w jakiej formie jest ona dostarczana. Na drodze tej jest sporo wyzwań, dlatego warto zaufać lokalnym dostawcom warzyw, którzy są sprawdzeni na rynku i których doświadczenie jest nieocenione.

Najważniejsze są jakość i czas

Dzięki współpracy z dostawcami można m.in. zoptymalizować pracę, ponieważ w przypadku warzyw świeżych dostarczają oni produkty gotowe już do dalszej obróbki np. termicznej. Są one umyte i pokrojone, a także przygotowane według potrzeb oraz zaleceń klienta odnośnie do gramatury. Plusem jest również to, że w przypadku lokalnych dostawców warzywa mają najwyższą jakość, ponieważ najczęściej sprowadzają oni produkty od sprawdzonych, lokalnych hodowców, a nie np. z importu. Podobnie jest w przypadku past warzywnych, które służą do przygotowania wielu gotowych dań garmażeryjnych- np. krokietów oraz pierogów. Z kolei w przemyśle mleczarskim nieocenione są pasty owocowe, które wykorzystywane są jak dodatek do jogurtów smakowych, deserów mleczno-owocowych oraz smakowych serków.

Kolejną zaletą jest to, że warzywa oraz przetwory w błyskawicznym tempie dostarczane są do odbiorcy, a zarazem nie tracą na jakości. Dostawcy wiedzą bowiem, w jaki sposób odpowiednio przechowywać oraz transportować produkty spożywcze, by do końca zachowały one swoją świeżość. Dopilnowane są także wszystkie wymagane warunki sanitarne. To wpisuje się w ideę locavore, która zakłada, że odległość (liczona w tzw. żywnościokilometrach), jaką produkty muszą przebyć od dostawcy do odbiorcy, powinna być ograniczona do niezbędnego minimum. Dlatego im bliżej, tym lepiej. Zarówno jeżeli chodzi o produkty świeże, jak i już przetworzone.

W ten sposób niektórym właścicielom zakładów mięsnych oraz mleczarskich, a także restauratorom odchodzi szereg obowiązków, związanych ze sprowadzaniem i przygotowaniem produktów. Zaoszczędzony czas mogą oni wykorzystać na rozwój swojej firmy, czy poprawienie jej funkcjonowania. To z kolei wpisuje się w trend convenience, w którym kluczowa jest oszczędność na czasie i pracy w lokalu.

Jednak korzyści leżą nie tylko po stronie lokalnych dostawców warzyw. Decydując się na współpracę z nimi, wsparcie otrzymuje konkretna firma, która prowadzi działalność w pobliskim rejonie, dzięki czemu może się ona dynamicznie rozwijać i tym samym napędzać krajową gospodarkę.

Jeden dostawca, wiele produktów

Plusem współpracy z lokalnymi dostawcami warzyw jest również to, że oferują oni nie tylko świeże warzywa, czy pasty warzywne oraz owocowe. W swojej ofercie posiadają bowiem także warzywa marynowane, które często wykorzystywane są zarówno w branży przetwórstwa mięsnego (np. w formie szynek smakowych oraz nadziewanych), jak i w zakładach mleczarskich, gdzie używane są jako dodatki do serków (np. marynowane papryka, pieczarki, ogórki, czy cebula) oraz mają szerokie zastosowanie w gastronomii. Warzywa marynowane są doceniane głównie ze względu na to, że jest to jeden z najbezpieczniejszych sposobów przechowywania żywności przez dłuższy czas, a przy tym nie tracą na swoich walorach smakowych oraz jakości.

This website is using cookies
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue using the site, we\'ll assume that you are happy to receive all cookies on this website.
x