Serwis wykorzystuje pliki cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.
x
logo
LOADING...

Bataty

Bataty, czyli słodka odmiana ziemniaków

Czy widziałeś kiedyś w sklepie warzywo wyglądające jak ziemniak w pomarańczowym kolorze? To nic innego jak słodka odmiana ziemniaka nazywana batatem. Warzywo to ma mnóstwo wartości odżywczych oraz zdrowotnych.
bataty

Jakie płyną korzyści ze spożywania batatów?

Bataty są źródłem węglowodanów. Co więcej, mają niski indeks glikemiczny, proces uwalniania się z nich energii jest więc powolny. Dodatkowo obniżają też stężenie glukozy we krwi i dzięki temu świetnie sprawdzą się w diecie osób chorych na cukrzycę.

Warzywo to jest również bogactwem beta-karotenu będącego ważnym przeciwutleniaczem. Co więcej, słodkie ziemniaki mają w swoim składzie witaminę C oraz B, a także żelazo i fosfor. Są więc również doskonałym sposobem na wzmocnienie układu odpornościowego.

Spożywanie batatów ma również korzystny wpływ na wzrok, dzięki zawartości karotenów i karotenoidów, w tym luteiny.

Wartości odżywcze

Poniżej podajemy wartości odżywcze stu gramów batatów ugotowanych bez skórki

  • Wartość energetyczna – 76 kcal
  • Białko – 1.37 g
  • Tłuszcz – 0.14 g
  • Węglowodany – 17.72 g
  • Błonnik – 2.5 g

Jak więc widać, słodkie ziemniaki to warzywo niskokaloryczne, stanowiące źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów.

Jak jeść bataty?

Wielu z nas pewnie zastanawia się, czy bataty się obiera. Odpowiedź brzmi: można, ale nie trzeba. Jeśli chcemy słodkie ziemniaki ugotować, warto uprzednio je obrać. Z kolei do zrobienia chipsów czy frytek z batatów, lepiej pozostawić je ze skórką – wtedy będą bardziej chrupiące.

Jeśli chodzi o kulinarne zastosowanie słodkich ziemniaków możliwości jest wiele. Można dodać je do zapiekanek, zup, sałatek czy zrobić z nich niskokaloryczne frytki. Co więcej, z powodzeniem możemy stosować je jako zamiennik tradycyjnych ziemniaków, kaszy czy ryżu. Smakują równie dobrze w formie puree, frytek, pieczone w całości czy ugotowane w wodzie.

Ponadto, słodka odmiana ziemniaków świetnie nadaje się również do przygotowania dań na słodko. Można upiec batatowe ciasto lub przygotować pudding.

This website is using cookies
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue using the site, we\'ll assume that you are happy to receive all cookies on this website.
x