Serwis wykorzystuje pliki cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.
x
logo
LOADING...

Eko-warzywa – czym różnią się od tradycyjnych i jakie mają zalety?

eko warzywa

Autentyczna jakość i smak produktów to elementy, na które konsumenci zwracają coraz większą uwagę. Właśnie takie walory znaleźć można między innymi w eko-warzywach. Jednak czym różnią się one od produktów tradycyjnych? Odpowiadamy w dzisiejszym artykule.

Produkcja ekologiczna – na czym polega?

Zasady ekologicznej produkcji objęte są regulacją prawną od lat 90. XX wieku. Najważniejszymi wyróżnikami tego sposobu upraw są:

  • odrzucenie organizmów modyfikowanych genetycznie (GMO),
  • powrót do nawozów naturalnych,
  • eliminacja chemicznej ochrony roślin przed szkodnikami i zastępowanie ich biologicznymi metodami ich ograniczania,
  • odchwaszczanie mechaniczne, czyli ręczne oraz maszynowe.

Warto również dodać, że aby produkty uprawiane w sposób ekologiczny wprowadzić na rynek, gospodarstwo musi zgłosić się do krajowego systemu kontroli. Tym samym zobowiązuje się ono do:

  • przestrzegania ekorolniczych standardów UE,
  • poddania przedsięwzięcia kontroli prowadzonej przez upoważnioną jednostkę certyfikującą,
  • dokumentowania stosowanych środków oraz działań produkcyjnych.

Jeśli wszystkie z wymaganych kryteriów ekologicznego rolnictwa są spełnione, producent otrzymuje certyfikat zgodności z wymogami. Dotyczy to zarówno rolników, jak i przetwórców ekologicznych płodów rolnych, hurtowni rozprowadzających eko-produkty czy importerów ekologicznych artykułów rolno-spożywczych.

Walory odżywcze ekologicznych warzyw

Dlaczego eko-warzywa postrzegane są jako lepsze od tych produkowanych metodami konwencjonalnymi? Przede wszystkim wpływa na to sposób uprawy, który eliminuje środki agrochemiczne. Poza tym, rośliny produkowane w sposób ekologiczny mają zazwyczaj większą „gęstość energetyczną” – oznacza to, że kilogram ekologicznych warzyw dostarczy nam więcej składników odżywczych niż ich tradycyjne odpowiedniki. Należy także zaznaczyć, że eko-produkty często posiadają więcej antyoksydantów, które przeciwdziałają starzeniu się komórek. Ponadto, spożywanie ekologicznej żywności zmniejsza ryzyko zachorowań na niektóre nowotwory, choroby układu krążenia czy też choroby skóry. Ekologiczne produkty poleca się również dla kobiet w ciąży oraz małym dzieciom.

Jak rozpoznać eko-produkty?

Produkty pochodzące z ekologicznych upraw oznakowane są unijnym logo. Jest to stylizowany listek z dwunastu białych gwiazdek na zielonym tle. W pobliżu logo powinien znajdować się również numer kodowy jednostki certyfikującej podmiot odpowiedzialny za ekorolniczą wiarygodność produktu.

EKO i BIO – nie myl tych pojęć!

Dla wielu osób oba te pojęcia oznaczają po prostu, że produkt jest ekologiczny i traktują te wyrażenia jako synonimy. Istnieją jednak zasadnicze różnice, które kategoryzują te towary.

Jeśli chodzi o produkty EKO, składać się one powinny w największym stopniu z naturalnych zasobów Ziemi. Poza tym, ekologiczna produkcja nie może zakłócać ani niszczyć żadnego ekosystemu. Z kolei produkty z kategorii BIO powinny być dobre nie tylko dla konsumentów, ale również ich wytwarzanie sprzyjać powinno harmonijnemu rozwojowi środowiska. W praktyce oznacza to więc, że aby produkt mógł być BIO zarówno surowce, proces produkcji, jak i opakowania muszą spełniać wymogi BIO.

This website is using cookies
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue using the site, we\'ll assume that you are happy to receive all cookies on this website.
x