Serwis wykorzystuje pliki cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.
x
logo
LOADING...

Żywność ekologiczna – fakty i mity

żywność ekologiczna fakty i mity

Owoce, pasty warzywne czy warzywa do szaszłyków – wszystko eko. Tylko co to znaczy? Żywność ekologiczna to taka, która produkowana jest metodami rolnictwa ekologicznego, które nie stosuje nawozów sztucznych oraz pestycydów. Mają one zapewnić ochronę zdrowia społeczeństwa, a także środowiska. Czy powinniśmy kupować jedynie żywność ekologiczną i na niej opierać głównie naszą dietę? Zobacz, jakie są fakty i mity na temat eko żywności.

 

Każda żywność z opisem ‘eko’ jest ekologiczna – mit

Niestety opis EKO często stosowany jest jako chwyt reklamowy i nie zawsze oznacza żywność ekologiczną. Żywność ekologiczna musi posiadać na opakowaniu ważne certyfikaty. Są one kontrolowane, a za ich nieprzestrzeganie na producentów nakładane są surowe kary. Dlatego warto szczegółowo analizować zawartość etykiet umieszczanych na produktach, które kupujemy. 

 

Produkty ekologiczne to jedynie owoce i warzywa – mit

Do żywności ekologicznej zaliczamy nie tylko uprawy roślin, czyli warzywa, owoce czy zboża, ale również produkty pochodzenia zwierzęcego, jak mleko i produkty z niego przygotowywane, jaja czy mięso. Do ekologicznych produktów zaliczamy więc wszystkie produkty, które pochodzą z płodów rolnictwa ekologicznego.

 

 

Żywność ekologiczna jest smaczniejsza – fakt

Mimo że owoce oraz warzywa z upraw ekologicznych są mniejsze i z naturalnymi defektami, to są smaczniejsze. Lepszy aromat oraz smak eko żywności zawdzięczamy dłuższemu procesowi dojrzewania, dzięki temu mają w sobie znacznie mniej wody, a za to więcej suchej masy. Smaczniejsze są również eko produkty pochodzenia zwierzęcego jak mięsa, mleko czy jaja.

 

Żywność ekologiczna jest zdrowsza – fakt

Dzięki temu, że pochodzą z upraw ekologicznych, pozbawionych sztucznych nawozów i pestycydów, nie są narażone na ich działanie. Produkty ekologiczne nie zawierają również antybiotyków oraz wielu innych związków, które powodują wiele uczuleń i alergii. Mają za to więcej witamin A, E, D i soli mineralnych, w tym żelaza, wapnia i fosforu.

 

 

Produkty ekologiczne są trudno dostępne – mit

Obecnie certyfikowaną żywność ekologiczną możemy dostać nie tylko w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością, ale również w marketach, dyskontach, a czasami nawet na targowiskach. Jest więc ona dostępna dla każdego, nawet w mniejszych miejscowościach.

 

Żywność eko jest droższa – fakt

Żywność ekologiczna jest nieco droższa w stosunku do żywności produkowanej metodami konwencjonalnymi. Wynika to z faktu, że uprawa roślin z zastosowaniem metod ekologicznych daje o ok. 20 proc. niższe plony a wydajność produkcji zwierzęcej, w szczególności mięsa i mleka jest także znacząco niższa. Pamiętajmy jednak, że wyższa cena żywności ekologicznej rekompensowana jest jej jakością, co przekłada się bezpośrednio na smak i wpływ na zdrowie.

 

Przy transportowaniu warzyw i owoców stosuje się zwykle profesjonalny sprzęt izotermiczny. Wykorzystanie izotermicznych środków transportu pozwala dostarczyć produkty do miejsca docelowego w odpowiednim stanie oraz zapewnić im maksymalną przydatność do spożycia po umieszczeniu w chłodni.

This website is using cookies
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue using the site, we\'ll assume that you are happy to receive all cookies on this website.
x