Serwis wykorzystuje pliki cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.
x
logo
LOADING...

Pasta pesto

Pasta pesto podkreśla smak wielu dań. Jej bazą jest bazylia, która jest bardzo aromatyczna i doskonale komponuje się z wieloma daniami gotowymi i sosami . Jeśli chcesz, by oferowane przez Ciebie produkty spełniały wysokie standardy, dodaj do nich naszej pasty pesto bazyliowej.

Pasta pesto – dlaczego warto po nią sięgnąć?

  • starannie dobieramy wszelkie składniki – pasta zachwyca smakiem i aromatem
  • bez alergenów
  • farsz jest zdrowy, bogaty w witaminy – może stanowić dodatek do dań typu fit, które cieszą się dużą popularnością

Dlaczego my?

  • stosujemy tylko dobrej jakości warzywa
  • szybko dostarczamy produkty we wskazane miejsca – mamy rozbudowaną sieć logistyczną
  • zapewniamy konkurencyjne stawki
  • jesteśmy słowni, dotrzymujemy terminów
  • zaufało nam już setki firm

Pesto bazyliowe — zdrowy, pyszny i uniwersalny dodatek do potraw

Sztuka kulinarna to umiejętność przyrządzenia i podania potrawy w sposób nie tylko smaczny i apetycznie się prezentujący, ale również pożywny i zdrowy. W ostatnich latach ta dziedzina dynamicznie się rozwija, a pomysłów na ciekawe przepisy jest coraz więcej zarówno w sieci, jak i w restauracjach. Wśród szefów kuchni panuje rywalizacja – prześcigają się wzajemnie, serwując wyśmienite potrawy o zaskakującym smaku. Wbrew pozorom, sekret udanego dania nie musi tkwić w skomplikowanych i drogich produktach, ani w umiejętnościach zdobytych podczas zagranicznych kursów. Czasami wystarczy ten jeden dodatek, który sprawi, że potrawa nabiera innego, ciekawego smaku. Takim dodatkiem może być, na przykład, bazyliowa pasta pesto.

Czym jest pesto bazyliowe?

Pasta pesto jest to sos, którego ojczyzną są Włochy. Występuje w dwóch wersjach: czerwonej, której głównym składnikiem są suszone pomidory, oraz zielonej, której podstawą jest bazylia. Najczęściej spotykaną jest wersja zielona — bazyliowa, nazywana inaczej Pesto alla genovese. Poza bazylią, składnikami sosu są orzechy pinii, oliwa z oliwek, twardy ser (na przykład parmezan), czosnek oraz sól. Tradycyjnie, wszystko dokładnie utarte w moździerzu, tworzy niezwykle aromatyczną, gęstą pastę. Obecnie istnieje wiele wariacji na temat pasty pesto — orzechy pinii wymieniane są na inne, na przykład orzechy nerkowca, oliwa zastępowana bywa olejem słonecznikowym oraz dodawane są inne zioła, jak na przykład rukola, szpinak czy pietruszka. Każde z nich smakuje nieco inaczej i ma odrobinę inne właściwości zdrowotne. Niemniej jednak klasyczna wersja oparta jest na drobno utartej, pachnącej bazylii.

Pasta pesto nie tylko na domowy użytek

Pasta pesto to produkt spożywczy, który jest nie tylko chętnie używany w prywatnych domach, ale w całej branży spożywczej. Z tego rozwiązania korzystają:

  • Szefowie kuchni
  • Producenci dań convenience
  • Hurtownie gastronomiczne
  • Firmy cateringowe
  • Firma Rogowski jako dostawca warzyw i rozwiązań dla branży gastronomicznej, dostarcza jedynie produkty najwyższej jakości, które są wykonane bez dodatku konserwantów, sztucznych barwników.

    Uniwersalny dodatek do wielu potraw

    Pesto bazyliowe nadaje się do wykorzystania zarówno w potrawach serwowanych na zimno, jak i na gorąco. Najczęściej wykorzystywane jest klasycznie, do makaronu spaghetti, lub innego kształtu. Smakuje wyśmienicie nawet w wersji bez dodatków. Można je także podać tylko ze śmietaną, ale także z różnymi warzywami takimi, jak cukinia, pomidory, cebula. Wystarczy je krótko przesmażyć lub zblanszować, wymieszać z pesto, makaronem i lunch gotowy.

    Pasta pesto nadaje się również do wykorzystania jako składnik zapiekanek makaronowo-warzywnych oraz pizzy. Dzięki zawartości aromatycznej bazylii wzbogaca smak i potrawy stają się wyjątkowe.

    Potrawy serwowane na zimno, takie jak sałatki, również zyskają po dodaniu odrobiny pesto bazyliowego. Kolejną potrawą, której smak wzbogaci pesto, są kanapki. Dodatek ten szczególnie pasuje do szynki parmeńskiej, sera mozarella oraz suszonych pomidorów.

    Pesto bazyliowe jest oczywiście produktem wegetariańskim, co ostatnimi czasy jest bardzo ważne ze względu na stale rosnącą grupę osób rezygnujących ze spożywania mięsa.

    Poza wspaniałym smakiem pesto bazyliowe ma też piękną, zieloną barwę i gęstą konsystencję. Dzięki temu zielony sos zyskuje jeszcze jeną możliwość wykorzystania go w sztuce kulinarnej — dekoracja potrawy.

    Kompozycja smaków i zdrowia

    Dodawanie pesto poprawia nie tylko walory smakowe przyrządzanego dania, ale również jego właściwości zdrowotne. Jego skład jest prosty, a poszczególne produkty są znane z fantastycznych właściwości prozdrowotnych. Bazylia, zioło, które znają chyba wszyscy, okazuje się mieć właściwości pobudzające pracę układu pokarmowego. Dzięki stymulacji produkcji soku żołądkowego poprawia trawienie oraz, tym samym, pomaga przy wzdęciach i niestrawności. Co więcej, olejki eteryczne znajdujące się w jej liściach działają przeciwzapalnie.

    Orzeszki piniowe dodawane do pasty pesto to jadalne nasiona sosny. Podobnie jak inne orzechy, ze względu na bogactwo substancji odżywczych są pożądanym składnikiem naszej diety. Orzechy pinii to przede wszystkim źródło nieobecnej w innych orzechach witaminy K, PP oraz E. Ta pierwsza jest odpowiedzialna za prawidłowe krzepnięcie krwi. Witamina PP to z kolei składnik wpływający na pracę układu nerwowego, a witamina E przeciwdziała wolnym rodnikom, czyli inaczej mówiąc, hamuje procesy starzenia się organizmu. Ponadto w orzeszkach pinii znajdują się wzmacniający kości fosfor i poprawiający odporność cynk.

    Parmezan (lub inny twardy ser) dostarcza do organizmu białko, oliwa z oliwek to źródło nienasyconych (czyli tych zdrowych) kwasów tłuszczowych. Dodatek czosnku, naturalnego antybiotyku, wzbogaca sos o właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne.

    Jak więc widać, pesto bazyliowe jest wspaniałym dodatkiem do potraw nie tylko ze względu na wspaniałe walory smakowe, ale również z powodu bogactwa w witaminy i składniki odżywcze. Ponadto, może też stanowić element dekoracyjny dania. Jego uniwersalność w kuchni jest niewątpliwie zaletą. Smaczne potrawy z pesto (na przykład makaron) można przygotować już w kilkanaście minut.

    This website is using cookies
    We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue using the site, we\'ll assume that you are happy to receive all cookies on this website.
    x