Serwis wykorzystuje pliki cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.
x
logo
LOADING...

Jak jedzą Polacy?

obiad

Każdy konsument powinien mieć świadomość, że to co jemy, wpływa na całe nasze życie oraz zdrowie. Przeciętny Polak twierdzi, że dobrze się odżywia. Zdaniem dietetyków jednak lepsi jesteśmy w teorii niż w praktyce. Jakie mamy nawyki żywieniowe i co najczęściej jemy? W dzisiejszym wpisie odpowiemy na te pytania.

Czego jemy najwięcej?

Polacy uwielbiają rodzimą kuchnię, która, niestety, nie jest zbyt zdrowa. Mimo że świadomość dotycząca zdrowego odżywania się wzrasta, to najpopularniejszym daniem polskiej kuchni wydaje się pozostawać schabowy z ziemniakami i surówką. Do produktów spożywanych w nadmiarze wielu z nas zalicza słodycze, kawę, pieczywo czy produkty mączne.

Cukier jest, niestety, jednym z podstawowych składników naszej diety. Mowa tutaj o cukrze zarówno świadomie dodawanym do słodzenia napojów czy ciast, jak i tym ukrytym w setkach zjadanych produktów. Jedną z głównych przyczyn złych nawyków Polaków są nieprawidłowe przyzwyczajenia żywieniowe, które zostały utrwalone w okresie dzieciństwa. Wpływa na to również szybkie tempo życia oraz duża dostępność jedzenia typu fast food.

Dieta w liczbach

Instytut Badawczy Millward Brown przeprowadził badania, z których wynika, że w aspekcie pozytywnych nawyków żywieniowych przodują mieszkańcy miast. Większość z nich spożywa owoce 3 razy dziennie, podczas gdy większość mieszkańców wsi zjada je raz dziennie. Tymczasem Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie minimum 5 porcji warzyw i owoców w ciągu dnia.

Co ciekawe, okazuje się, że pizza, hamburgery czy kebab wcale nie są naszymi ulubionymi daniami. Z badań wynika, że Polacy jedzą je na obiad bardzo rzadko – rubrykę z odpowiedzią „tak” zaznaczyło dla każdego z tych dań mniej niż 1 procent ankietowanych. Aż 40 procent wybrało za to zupy.

Znaczna część Polaków spożywa codziennie różne przekąski. Są to, niestety, najczęściej słodycze lub też szybkie (i jednocześnie niezdrowe) posiłki. Warto dodać, że 30 procent z nas nie wie, które przekąski są zdrowe, a po które lepiej nie sięgać. Dlaczego tak chętnie je zjadamy? Często dzieje się to pod wpływem impulsu, nie myślimy wtedy o tym, że dostarczą jedynie pustych kalorii. Najczęstsze błędy popełniane przez Polaków to pomijanie śniadań oraz nieregularne spożywanie posiłków.

Jadłospis przeciętnego Polaka

Nasz przeciętny, codzienny jadłospis składa się z kilku pozycji. Otwierają go kanapki, które Polacy chętnie jedzą zarówno na śniadanie, jak i kolację. Najczęściej wybierana zupa to pomidorowa, jarzynowa lub rosół. Drugie dania to głównie mięso. Polacy przepadają za kotletem schabowym, mielonym oraz pieczonym drobiem. Jeśli chodzi o dodatki do dania, najczęściej wybierana jest marchewka z groszkiem, cebula marynowana i buraczki zasmażane.

Tradycyjny polski jadłospis jest raczej dość ograniczony i stosunkowo nieróżnorodny. Jednak jesteśmy ciekawskim narodem i interesują nas odmienne smaki oraz tradycje kulinarne innych państw. Odwagę na eksperymenty w kuchni mają przede wszystkim młodzi Polacy. To właśnie oni najczęściej gotują potrawy inspirowane kuchniami świata.

Jak przyznaje Honorata Jarocka, Food and Drink Analyst z firmy Mintel, na polskim rynku spore znaczenie mają prozdrowotne trendy. Szczególnie młodzi Polacy coraz częściej eksperymentują, jeśli chodzi o style odżywiania. Spory wpływ mają na to również media oraz celebryci – chętnie naśladujemy sposób, w który odżywiają się ludzie sławni. Więcej informacji na temat trendów, które są popularne na polskim rynku, można znaleźć w naszym wcześniejszym wpisie – http://rogowski.net.pl/globalne-trendy-ktore-wplyna-na-polskie-firmy-spozywcze/.

This website is using cookies
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue using the site, we\'ll assume that you are happy to receive all cookies on this website.
x