Serwis wykorzystuje pliki cookies.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies.
x
logo
LOADING...

4 przepisy, w których pasta pesto podkreśli smak dania

4 przepisy, w których pasta pesto podkreśli smak dania

Pasta pesto to bardzo wdzięczny dodatek do różnorodnych dań. Pasuje zarówno do makaronu, risotto, jak i do mięsa. W dzisiejszym wpisie podamy 4 przepisy, w których pasta pesto świetnie podkreśli smak dania. Przepisy te będą świetną inspiracją dla firm przygotowujących dania typu convenience. Warto również dodać, że nasze pesto nie zawiera alergenów, będzie więc odpowiednie dla każdego.

Risotto z pesto i groszkiem

Składniki:

  • pasta pesto – 4 łyżki
  • cebula – 1 sztuka
  • oliwa – 30 ml
  • ryż do risotto – 500 g
  • białe wino wytrawne – 60 ml
  • bulion warzywny – 1.5 l
  • groszek – 200 g
  • masło – 30 g
  • parmezan – 50 g
  • podprażone orzeszki piniowe – garść
  • rukola – garść

Sposób przygotowania:

Bulion zagotowujemy i pozostawiamy na bardzo małym ogniu. Cebulę siekamy i podsmażamy w dużym rondlu na oliwie. Gdy cebula zmięknie, wsypujemy ryż i smażymy, często mieszając, aż ziarenka pokryją się oliwą i staną szkliste. Dolewamy wino i gotujemy na średnim ogniu do momentu, gdy ryż wchłonie płyn, a alkohol odparuje. Dodajemy szklankę bulionu i gotujemy, aż ryż całkowicie go wchłonie. Powtarzamy tę czynność, aż skończy się bulion, a ryż będzie al dente. W połowie gotowania ryżu dodajemy groszek. Po około 20 minutach risotto powinno być idealnie kremowe. Mieszamy je z masłem, parmezanem i pesto. Posypujemy prażonymi orzeszkami i rukolą.

Smacznego!

Pasta pesto jako marynata do indyka

Składniki:

  • filet z indyka – 500 g
  • pieprz
  • sól
  • świeża bazylia
  • pasta pesto – 5 łyżek

Sposób przygotowania:

Filet z indyka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki i każdy z nich posypujemy pieprzem i smarujemy pastą pesto. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie kawałki indyka grillujemy na rozgrzanym oleju mniej więcej przez 3 minuty. Następnie lekko solimy. Na koniec posypujemy listkami świeżej bazylii. Tak przygotowany indyk świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapki czy też makaronu.

Pierożki z serem i pesto

Składniki:

  • mąka – 2 szklanki
  • jajko – 1 sztuka
  • żółtka – 2 sztuki
  • woda – 3-4 łyżki
  • oliwa – 1 łyżka
  • sól
  • suszone pomidory – 10 g
  • ser ricotta – 50 g
  • pasta pesto – 3 łyżki
  • sok z cytryny – łyżka
  • cebula – 1 sztuka
  • śmietana – 20 g
  • gorgonzola – 10 g
  • orzeszki pinii – kilka sztuk

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy z jajkiem oraz żółtkami. Dodajemy wodę, oliwę oraz szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i wkładamy je na 30 minut do lodówki. Suszone pomidory miksujemy, a następnie mieszamy z ricottą, pesto oraz sokiem z cytryny. Wyciągamy ciasto i dzielimy je na 2 części. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy. Na jednej z nich układamy kuleczki z farszu i przykrywamy drugim kawałkiem ciasta. Wycinamy i zlepiamy kwadraty. Następnie gotujemy w osolonym wrzątku, aż do miękkości. Na patelni podsmażamy cebulę, zalewamy śmietaną i dodajemy gorgonzolę. Mieszamy, aż ser się rozpuści. Pierożki podajemy polane sosem i posypane prażonymi orzeszkami pinii.

Sałatka makaronowa z pastą pesto i kurczakiem

Składniki:

  • filet z kurczaka – 200 g
  • makaron ugotowany al dente – 300 g
  • świeży szpinak – 250 g
  • pomidorki koktajlowe – 200 g
  • kukurydza – mała puszka
  • pasta pesto – 5 łyżek
  • jogurt naturalny – 200 g

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w sporą kostkę, przyprawiamy według uznania i smażymy na złoty kolor. Ugotowany makaron wsypujemy do miski, dodajemy do niego umyty szpinak oraz pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Następnie do miski wrzucamy kukurydzę oraz usmażonego kurczaka. Pastę pesto mieszamy z jogurtem i polewamy nią sałatkę lub podajemy w osobnej miseczce.

This website is using cookies
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue using the site, we\'ll assume that you are happy to receive all cookies on this website.
x